Theo Jansen met zijn nieuwe strandbeest (een rups)
Donderdag 16 februari. Voor de vijfde keer sinds 2012 met WeekendjeWeg naar hotel Mercure in Den Haag. Vertrokken vanaf station Zwolle waar we afgezet werden door Karlien. Via de Oostvaardersplassen naar Den Haag Centraal en vandaar in 10 minuten naar hotel Mercure aan het Spuiplein. We konden direct inchecken en deze keer hadden we kamer 701 (eerder al 410, 501, 609 en 811). Naar Delft met de tram waar in museum Prinsenhof een tentoonstelling was van de strandbeesten van Theo Jansen. Om halftwee was er in de "reanimatiezaal" en demonstratie van zo'n strandbeest. Vanaf 1990 maakt de kunstenaar, die er vandaag ook zelf was, ieder jaar een ander beest, die in staat is om zelf te bewegen op de wind (of door de wind opgewekte energie). Heel bijzonder. Daarna nog een korte wandeling door het centrum van Delft en na koffie met gebak met de tram terug naar het hotel en toen door met tram 3 naar Loosduinen om tante Nel in haar nieuwe woning een bezoek te brengen. Gezellig samenzijn en ook nicht Nel en haar man George waren er. Bovendien was er voor een lekkere maaltijd gezorgd door Nel (tante hoeft niet meer van haar; het leeftijdsverschil is maar 10 jaar en dat is nu niet meer zo groot, maar toen ik 10 was was zij wel twee keer zo oud en dat was toen een generatiekloof).

markt in Delft

Vrijdag 17 februari. Een nat begin van de dag, maar het zal beter worden. Na een uitgebreid ontbijt gaan we via Het Binnenhof (het is nog te vroeg voor de politici, maar wel veel beveiliging) op weg naar tram 17 voor het Gemeentemuseum. Maar het lijnennet van de HTM is veranderd en wij hebben een kaartje uit 2015. Dus even zoeken naar de juiste verbinding en dat wordt dan met bus 24. In het museum een tentoonstelling over De Stijl, met als bekendste schilder Piet Mondriaan. Daarna via een korte wandeling langs park Zorghvliet (Catshuis) met lijn 1 naar Scheveningen. Gewandeld langs de bouevard en even op de Pier geweest. Het was er heel rustig, maar het is nu geen weer om te gaan flaneren. In museum Beelden aan Zee de drukke tentoonstelling over het keramiek van Picasso bezocht. Terug naar het centrum en bij Indonesich restaurant Istana (we komen er altijd als we in Den Haag zijn) de lunch gebruikt. Na een korte pauze op de hotelkamer ben ik naar het Fotomuseum/GEM geweest en is Cobi gaan shoppen. 's Avonds uit eten bij Humphrey's (het filiaal in Apeldoorn is al een paar jaar dicht). Het was even zoeken want ik was het adres vergeten, maar wist wel ongeveer waar het was. Lekkker 3-gangenmenu in een drukke zaak. Toen we met het toetje bezig waren kwam mijn nicht Mary binnen met haar jarige man. Da's toch toevallig!

klik hier voor 42 foto's

Victory Boogie Woogie (Mondriaan)


Het was weer fijn
om in Den Haag te zijn

Zaterdag 18 februari. Een mistig begin van de dagen en het duurt lang voordat het beter wordt. Na een uitgebreid ontbijt checken we uit en laten de koffers achter in het hotel. We wandelen naar het Heiligegeesthofje (één van de 115 hofjes in Den Haag/Scheveningen), maar het zit op slot en is alleen voor bewoners toegankelijk. Dan maar naar de Haagsche Markt. We wandelen de Paul Krugerlaan af (net als vroeger als we naar tante Mia en oom Henk gingen). Allerlei buitenlandse winkeltjes en mooie Hindoestaanse kledingzaken. Op de Haagsche Markt koop ik een portemonnee en een onderbroek. Heel veel soorten vis en allerlei vreemde groentes zijn er te koop. Net of je in het buitenland bent en zo overdag merk je niets van een mogelijke gespannen sfeer. Terug in het centrum bezoeken we nog even het Historisch Museum en dan halen we onze twee kleine koffers op en wandelen naar het station voor de trein terug naar huis.

TERUG