Noordwijk
20-24 maart 2017


Maandag 20 maart. Aan het eind van de natte ochtend vertrokken uit Vaassen. Beide e-bikes achter de auto op de fietsendrager en de kofferbak vol met spullen voor een comfortabel midweekje bungalowpark Tulp & Zee in Noordwijkerhout. Cobi kwam een tijdje geleden een aantrekkelijke deal tegen op internet en die hebben we toen geboekt. Tussenstop bij kasteel De Haar in Haarzuilens in de buurt van Vleuten. Het grootste kasteel van Nederland en heel lang in gebruik geweest als onderkomen van de familie van Zuylen, maar ze verbleven er alleen in de maand september! De laatste “kasteelheer”, baron Thierry van Zuylen van Nyevelt van de Haar, overleed in 2011. Het is geen ouderwets ridderkasteel, maar een modern kasteel, dat in 1892 door de beroemde architect Pierre Cuypers herbouwd is en dat duurde 20 jaar. Toevallig was deze maand de kapel naast het kasteel ook te bezoeken. Met uitleg van een gids. In het kasteel ook enthousiaste vrijwilligers die veel te vertellen hadden. Mooi begin van onze trip. Na het bezoek door naar onze eindbestemming. We konden dat doen via de snelweg onder Amsterdam en langs Schiphol, maar we namen de route binnendoor. Via Woerdense Verlaat, Noordsebuurt en Nieuwveen (van alle drie nog nooit gehoord) was er nog veel leegheid te zien in de overvolle Randstad. Het bleef miezerig weer en pas in de buurt van Noordwijk werd het droog. Tegen halfvijf arriveerden we bij het kleine bungalowparkje aan de rand van de duinen en bossen. Op de fiets naar het centrum van Noordwijkerhout om bij Albert Heijn boodschappen te doen. Gelukkig met elektrische ondersteuning want windkracht zeven beukte hard in op ons. Op de terugweg begon het de laatste honderden meters te regenen. Uiteraard stond deze eerste avond Kip Tandoori op het menu

Dinsdag 21 maart. Na een goede nachtrust vanmorgen wakker geworden met een zonnetje dat voorzichtig is gaan schijnen. Om halftien vertrokken voor een fietstochtje door de duinen naar Katwijk. Nog steeds een harde wind, de temperatuur is laag en de zee ziet er woest uit. In Katwijk een kopje koffie gedronken en toen met de wind mee terug. Bij Albert Heijn weer wat boodschappen gedaan. 's Middags naar Zandvoort door de duinen. We waren er zo, want wind in de rug. Bij Cobi's nicht Yvonne aangebeld, maar er was niemand thuis. Cobi ging toen een half uurtje winkelen en ik reed door naar Bloemendaal. Terug, het was geen verrassing, veel wind tegen. Op de laatste wattjes haalde Cobi met haar fiets net ons huisje. Mooie, zonnige en frisse dag, maar altijd beter dan regen. Ruim 70 kilometer gereden.

klik hier voor 45 foto's

tussen Zandvoort en Noordwijkerhout

T-Rex in Naturalis

Woensdag 22 maart. Onder een strakblauwe lucht om halftien vertrokken richting Leiden. De wind was gedraaid naar zuidoost en afgezwakt. Fiets gestald bij het centraal station van Leiden en naar museum Naturalis gelopen door het nieuwe gebied ten westen van het station. Kaarten voor de T-Rextentoonstelling waren alleen online te boeken. Van de QR-code had ik een foto gemaakt en zo konden we (gratis met museumkaart) naar binnen. Drukte veel heel erg mee en er was voor kinderen heel veel te doen. Best aardig, maar niet meer dan dat. Na een kopje koffie in het REXtaurant naar het centrum gelopen. Door het stationsgebouw heen en dat betekende in- en uitchecken. Bezoekje aan de Hortus Botanicus gebracht en uit de wind was het lenteachtig. Vlakbij in café-restaurant Pakhuis de lunch gebruikt. Soep en een broodje met een kopje thee. Op de markt in Leiden liet ik mij door ene Thijs een jaarabonnement op de NRC aanpraten (met als cadeau de biografie van Bruce Springsteen en de gebundelde columns van Youp van 't Hek), maar Cobi gaf geen geld uit. Via een andere route terug naar Noordwijkerhout. Aan het eind van de middag nog even naar het strand. Het is in de loop van de dag wel bewolkt geworden.


positieve discriminatie

narcissen

Donderdag 23 maart. De wind is op deze zonnige dag gedraaid naar het noordoosten. Die kant gaan we op, dus eerst wind tegen (al is die niet zo hard meer). Via De Zilk, Vogelenzang en Bennekom rijden we langs het kanaal terug naar Hillegom en Lisse. Daar bezoeken we museum De Zwarte Tulp over de geschiedenis van de bollenteelt. Langs ded Keukenhof, die vanaf vandaag geopend is, terug naar Noordwijkerhout. Weer een mooie rit van bijna 40 kilometer. Na een middagdutje besluit ik om een stukje van een ATB-route vlakbij te rijden. Mooie singletrack met een harde ondergrond door de bebosde duinen. Zo'n 4 kilometer die best te doen is op de e-bike. Aan het eind van de middag halen we Karlien op bij station Sassenheim en gaan naar Marc's flat in Noordwijk. 's Avonds met z'n vieren uit eten bij restaurant Hudson in Noordwijkerhout want wij zijn vandaag 38 jaar getrouwd.


tulpen

Vrijdag 24 maart. Tegen 10 uur vertrokken naar Karlien in Noordwijk 6 kilometer verderop. Haar afgezet op Schiphol want ze gaat een weekendje als begeleider van de Wielewaal naar De Efteling. Ook even gebruik gemaakt van het internet om dit verslag te uploaden, want dat kon niet bij Tulp & Zee.

TERUG